Domowa chałwa
Opublikowano: 29.09.2021 r.
Sezam nasiona i miód - to dwa składniki, które wystarczą, żeby przygotować domową chałwę. Sezam dostarcza charakterystycznego, lekko orzechowego smaku, a miód dodaje naturalnej słodyczy i sprawia, że całość się skleja. Tylko kilka kroków dzieli Cię od pysznej, domowej przekąski!
Składniki dla 10 porcji:
- Sezam nasiona - 300 g (2 szklanki)
- Miód - 150 g (0,5 szklanki)
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, foremka keksówka, papier do pieczenia, młynek
Przepis krok po kroku
- Sezam podpraż na suchej patelni.
- Po uprażeniu wystudź i zmiel w młynku.
- Wymieszaj zmielony sezam z miodem i przełóż do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Przyciśnij, czymś ciężkim, powstałą masę i zostaw na 24 godziny.
Komentarz dietetyka
Chałwa jest wysokokaloryczna i ma wysoki indeks glikemiczny, dlatego powinna być ograniczana przez osoby na diecie o niskim indeksie glikemicznym, diecie przeciwzapalnej i u zdrowych osób, jako prewencja cukrzycy.
~ Monika Słowikowska, dietetyk kliniczny