Domek z piernika
Opublikowano: 11.04.2022 r.
Mąka pszenna, masło i miód to kluczowe składniki do upieczenia aromatycznego domku z piernika. Dodaj do tego cukier, kakao i jedno jajko, a uzyskasz idealne ciasto na ściany i dach tego świątecznego przysmaku. Białko jajka i cukier puder będą podstawą do przygotowania lukru, dzięki któremu sklejanie poszczególnych elementów stanie się dziecinnie proste.
Składniki dla 1 porcji:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 600 g
- Masło - 100 g
- Miód - 250 g
- Cukier - 250 g
- Kakao 16% (proszek) - 20 g (2 łyżki)
- Jajko - 1 szt.
- Białko jajka - 1 szt.
- Cukier puder - 200 g
- Przyprawy - przyprawa korzenna do piernika, soda oczyszczona
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, blaszka do pieczenia, miska, szpatułka
Przepis krok po kroku
- Masło, miód i cukier przekładamy do rondelka. Składniki podgrzewamy, cały czas mieszając, aż połączą się. Gotową masę pozostawiamy do wystudzenia.
- Następnie do miski wsypujemy mąkę pszenną, kakao, przyprawę korzenną do piernika oraz sodę. Całość mieszamy.
- Do ostudzonego miodu dodajemy jajko. Łączymy produkty. Następnie dodajemy je do mąki i wyrabiamy jednolite ciasto na piernik. Na koniec owijamy je folią i wstawiamy do lodówki na 12 godzin.
- Następnie z kartonu wycinamy szablon na domek. Wycinamy cztery prostokąty o wymiarach 15 × 13 cm (dach + przód i tył domku, po dwie sztuki z każdego). Z kawałków przeznaczonych na dach wycinamy jego kształt na wzór trójkąta. Dodatkowo wycinamy ściany boczne 11 × 4 cm (2 sztuki).
- Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem. Gotowe ciasto rozwałkowujemy i wycinamy z nich kształty na podstawie przygotowanych form z kartonu.
- Na blaszce układamy wycięte formy. Pieczemy je w nagrzanym piekarniku około 15 minut w temperaturze 160 st. C.
- Z pozostałego ciasta wycinamy podłogę do domku. Powinna być ona większa od wymiarów domku. Również pieczemy ją w piekarniku.
- Białko ubijamy na sztywną pianę. Podczas ubijania powoli dodajemy cukier puder. Powstałym lukrem sklejamy elementy domku. Zdobimy go wedle uznania.
Komentarz dietetyka
Domek ma wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać go okazjonalnie.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk