Dietetyczny schabowy z piekarnika

Opublikowano: 05.05.2021 r.
Schab wieprzowy bez kości, jogurt naturalny i płatki kukurydziane – to główne składniki, które sprawią, że klasyczny schabowy stanie się lżejszą wersją samego siebie. Bez smażenia na tłuszczu, z delikatnym jogurtowo-musztardowym akcentem i chrupiącą panierką, schabowy z piekarnika dostarczy pełen smak i mniejszą ilość kalorii.
Składniki dla 4 porcji:
- Schab wieprzowy bez kości - 600 g
- Jogurt naturalny 2% - 150 g
- Jajko - 1 szt.
- Musztarda - 20 g
- Płatki kukurydziane słodzone - 130 g
- Przyprawy - pieprz, papryka słodka
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, folia spożywcza, miska, tłuczek do mięsa
Przepis krok po kroku
- Schab pokrój na plastry jednakowej grubości (jeśli masz mięso w całości). Plastry schabu rozbij za pomocą tłuczka do mięsa.
- W misce wymieszaj jogurt, jajko, musztardę, łyżeczkę pieprzu, papryki słodkiej oraz łyżeczkę soli. W marynacie wymieszaj rozbite kotlety.
- Miskę z mięsem przykryj folią spożywczą i odstaw na bok na 30 minut (nie do lodówki!).
- W tym czasie blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, a piekarnik rozgrzej do 180 stopni C.
- Płatki kukurydziane pognieć na mniejsze kawałki.
- Zamarynowane mięso obtocz w płatkach kukurydzianych, ułóż na blaszce i piecz w piekarniku przez około 45 minut.
- Kotlety podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.
Komentarz dietetyka
Dietetyczny schabowy z piekarnika to doskonała alternatywa dla tradycyjnego schabowego smażonego na tłuszczu. Jest to danie doskonałe na smaczny i zdrowy dodatek mięsny do obiadu dla całej rodziny.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny