Dietetyczne placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym
Opublikowano: 22.09.2021 r.
Ziemniaki późne, jajko i odrobina oleju rzepakowego to podstawa naszych dietetycznych placków ziemniaczanych, które doskonale współgrają z sosem pieczarkowym z cebulą i jogurtem naturalnym. Dzięki temu danie jest niskokaloryczne, ale pełne smaku. To świetna opcja na lekki, a zarazem sycący posiłek dla dbających o linię.
Składniki dla 3 porcji:
- Ziemniaki późne - 750 g
- Jajko - 1 szt.
- Olej rzepakowy - 10 ml
- Pieczarki - 150 g
- Masło klarowane - 10 g
- Cebula - 200 g
- Jogurt naturalny - 200 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, chilli, gałka muszkatołowa
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, garnek, tarka, duża miska, metalowe sito
Przepis krok po kroku
- Placki ziemniaczane: ziemniaki obierz i umyj. Na dużej misce ułóż sitko. Zetrzyj na tarce ziemniaki i dodaj na sitko, by odciekły. Odciśnij.
- W tym czasie na oleju podsmaż drobno pokrojone 100 g cebuli na złoto.
- Na dnie miski osadzi się skrobia. Odlej wodę z ziemniaków i do skrobi dodaj ziemniaki, jajko oraz podsmażoną cebulę. Posól, dodaj pieprz i dokładnie zamieszaj.
- Na rozgrzanej patelni po smażeniu cebuli wykładaj masę tworząc placki ziemniaczane. Smaż placki na złoto.
- Sos: w garnku rozgrzej masło. Dodaj 100 g cebuli drobno posiekanej oraz pieczarki pokrojone w ćwierć plasterki. Podsmaż warzywa na zloty kolor.
- Gdy warzywa będą zarumienione wyłącz palnik i dodaj jogurt, sól, pieprz, gałkę muszkatołową oraz chilli. Wymieszaj (nie gotuj).
- Placki polej sosem i podawaj na gorąco.
Komentarz dietetyka
Ten przepis jest odchudzony. Ma mniej kilokalorii i tłuszczu nasyconego od tradycyjnych placków ziemniaczanych z sosem pieczarkowym.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości