Dietetyczne placki z cukinii

Opublikowano: 18.04.2021 r.
Cukinia, jajko, ser feta i skrobia ziemniaczana – to składniki, które sprawiają, że dietetyczne placki z cukinii są smaczne i lekkie. Wystarczy jedna cukinia, trochę sera feta, jedno jajko i skrobia ziemniaczana, by wyczarować proste, ale pyszne danie.
Składniki dla 2 porcji:
- Cukinia - 300 g (1 szt)
- Ser Feta - 50 g (1/4 kostki)
- Jajko - 1 szt.
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 50 g (4 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, mielony czosnek, koper
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, tarka, duża miska, papier do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Cukinię umyj i zetrzyj na tarce o małych oczkach do dużej miski. Odstaw na 5 minut. Odlej nadmiar wody.
- Do cukinii dodaj pokruszoną fetę, mąkę oraz wbij jajko. Dodaj sól, pieprz, czosnek i koperek i porządnie wszystko wymieszaj.
- Piekarnik nagrzej do 200 st. C.
- Wyjmij blachę, rozłóż na niej papier do pieczenia i uformuj na nim małe placuszki z masy cukiniowej.
- Wstaw blachę do piekarnika i piecz przez 35 minut.