Dietetyczne gołąbki bez zawijania w piekarniku w sosie koperkowym
Opublikowano: 21.05.2021 r.
Mięso mielone z indyka, brązowy ryż, biała kapusta i jogurt naturalny - to podstawowe składniki dietetycznych gołąbków bez zawijania w piekarniku. Zdrowe, lekkie i proste w przygotowaniu danie, które w piekarniku zyskuje wyjątkowy smak. Całość uzupełnia sos koperkowy, który nadaje potrawie świeżości i aromatu.
Składniki dla 4 porcji:
- Mięso mielone z indyka - 400 g
- Jajko - 1 szt.
- Ryż brązowy - 50 g
- Olej rzepakowy - 5 ml
- Cebula - 50 g
- Kapusta biała - 150 g
- Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 300 g
- Bulion drobiowy - 100 g
- Czosnek - 15 g
- Przyprawy - sól, pieprz, kurkuma, ziele angielskie, liść laurowy, koper
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, naczynie żaroodporne
Przepis krok po kroku
- Rozgrzej olej na patelni. Posiekaj drobno cebulę, kapustę oraz czosnek. Podsmaż przez 10 minut warzywa na patelni. Przestudź. Ugotuj również ryż al dente.
- Mięso wymieszaj razem z przyprawami (oprócz koperku, ziela oraz liści laurowych). Dodaj jajko, ugotowany ryż oraz podsmażone warzywa. Wymieszaj bardzo dokładnie wszystko dłońmi. Uformuj kilka niewielkich kotletów.
- Piekarnik nagrzej do 200 stopni Celsjusza.
- Wyłóż do naczynia żaroodpornego gołąbki.
- Jogurt wymieszaj z bulionem, solą i koperkiem. Zalej gołąbki. Wyłóż po 3 ziela angielskie oraz 3 liście laurowe.
- Piecz w piekarniku przez 25 minut.
- Podawaj z ugotowaną kaszą pęczak oraz surówką z kapusty pekińskiej z sosem na oleju lnianym.
Komentarz dietetyka
Super przepis na zdrowy posiłek. Chude mięso jest źródłem białka. Ryż brązowy to wspaniałe źródło złożonych węglowodanów. Świeża sałatka z olejem lnianym jest bardzo bogata w kwasy tłuszczowe omega-3.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości