Dietetyczne gofry
Opublikowano: 28.05.2022 r.
Mąka owsiana pełnoziarnista, mleko 2% i jajka to kluczowe składniki w przepisie na dietetyczne gofry. Dzięki mące owsianej pełnoziarnistej te gofry są lekkie, a jednocześnie bogate w błonnik. Mleko 2% i jajka dodają im delikatności i sprawiają, że są puszyste. Idealne dla tych, którzy szukają zdrowej, a przy tym smacznej przekąski.
Składniki dla 8 porcji:
- Mąka owsiana pełnoziarnista - 160 g (1 szklanka)
- Mleko 2% - 250 ml (1 szklanka)
- Ksylitol (cukier brzozowy) - 10 g (1 łyżka)
- Jajko - 2 szt.
- Proszek do pieczenia - 10 g (1 łyżeczka)
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki)
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- rózga, miska, gofrownica
Przepis krok po kroku
- Mąkę wsyp do miski, wlej mleko i wymieszaj za pomocą rózgi.
- Wbij jajko, wsyp ksylitol i proszek do pieczenia.
- Wymieszaj, ciasto powinno mieć konsystencję podobną do ciasta naleśnikowego.
- Gofrownicę natrzyj olejem za pomocą pędzelka i dodaj 2-3 łyżki ciasta.
- Upiecz około 5-7 minut i podawaj z Twoimi ulubionymi dodatkami.
Komentarz dietetyka
Gofry możesz podawać na słodko z owocami, lodami lub bitą śmietaną, lub w wersji wytrawnej np. z łososiem.
~ Oliwia Gawron, dietetyk