Dietetyczne ciasto z bananami i galaretką
Opublikowano: 12.01.2022 r.
Jogurt naturalny, banany, galaretka bez cukru i biszkopty bez cukru to główne składniki dietetycznego ciasta z bananami i galaretką. Żelatyna i erytrytol pomagają osiągnąć idealną konsystencję i słodycz bez zbędnych kalorii. To lekki, odświeżający deser, który zaskoczy prostotą wykonania i smakiem.
Składniki dla 10 porcji:
- Biszkopty - 70 g ((bez cukru))
- Jogurt naturalny - 1200 ml
- Żelatyna - 16 g
- Galaretka - 77 g ((bez cukru))
- Banan - 300 g
- Erytrytol - 120 g
- Przyprawy - aromat cytrynowy
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- mikser, duża miska, papier do pieczenia, tortownica 23 cm
Przepis krok po kroku
- Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia.
- Na dnie tortownicy wyłóż biszkopty.
- Galaretkę rozpuść w 400 ml gorącej wody i ostudź.
- Do szklanki wlej około 100 ml zimnej wody. Dodaj żelatynę, zamieszaj i poczekaj, aż napęcznieje. Wstaw do mikrofalówki i zacznij podgrzewać, ale nie dopuść do wrzenia. Rozpuść żelatynę, by stała się klarowna. Ostudź.
- Jogurt wymieszaj z aromatem oraz erytrytolem. Zblenduj i zobacz, czy jest odpowiednio słodka. W razie potrzeby - dodaj więcej erytrytolu.
- Do jogurtu wlej zimną i klarowną żelatynę, ponownie zblenduj.
- Masę jogurtową wlej na biszkopty.
- Obrane banany pokrój w plastry i wyłóż na wierzch ciasta.
- Wlej tężejącą galaretkę na owoce.
- Odstaw ciasto do stężenia.
Komentarz dietetyka
Deser jest dietetyczny. Nie ma zbyt wysokiej kaloryczności. Ma niską zawartość tłuszczu. Jest także zrobiony bez dodatku cukru.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości