Dietetyczne ciasto owsiane
Opublikowano: 29.11.2021 r.
Płatki owsiane, banany, mleko 2%, jogurt naturalny i miód – to główne składniki dietetycznego ciasta owsianego. To zdrowe i proste ciasto jest pełne błonnika, naturalnej słodyczy i lekkiej kremowości, dzięki czemu jest idealną przekąską na każdą porę dnia. Każdy kawałek ciasta dostarczy Ci energii i witamin.
Składniki dla 10 porcji:
- Płatki owsiane - 250 g (1 szklanka)
- Banan - 200 g (2 sztuki)
- Mleko 2% - 125 ml (1/2 szklanki)
- Jogurt naturalny - 90 ml (1/2 opakowania)
- Miód - 20 g (2 łyżki)
- Kakao 16% (proszek) - 20 g (2 łyżki)
- Jajko - 1 szt.
- Przyprawy - cynamon
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, miska
Przepis krok po kroku
- Banany rozgnieć widelcem.
- Do miski wsyp patki owsiane, dodaj, jajko, mleko i jogurt.
- Dokładnie wymieszaj.
- Do masy dodaj rozgniecionego banana, kakao i miód.
- Przełóż masę do foremki i upiecz w piecu przez 25 minut w 180 stopniach.
Komentarz dietetyka
Ta wersja ciasta owsianego to idealna przekąska nawet dla osób na diecie redukcyjnej, nie zawiera białego cukru, a płatki owsiane w połączeniu z bananem i nabiałem dadzą Ci energię i uczycie sytości na wiele godzin.
~ Oliwia Gawron, dietetyk