Dietetyczne ciasto marchewkowe
Opublikowano: 04.04.2021 r.
Marchewka, jabłko, płatki owsiane, orzechy włoskie, rodzynki i ksylitol to główne składniki dietetycznego ciasta marchewkowego, które sprawią, że będzie smaczne i zdrowe. To ciasto korzysta z mocy warzyw, owoców i pełnowartościowych płatków, a dzięki użyciu ksylitolu zamiast zwykłego cukru, jest znacznie zdrowszą alternatywą.
Składniki dla 12 porcji:
- Płatki owsiane - 160 g (szklanka)
- Marchewka - 400 g (4-5 dużych marchwi)
- Jabłko - 600 g (4 duże)
- Jajko - 4 szt.
- Olej rzepakowy - 24 ml (2 łyżki)
- Ksylitol (cukier brzozowy) - 56 g (4 łyżki)
- Orzechy włoskie - 60 g (2 garści)
- Rodzynki - 30 g (garść)
- Proszek do pieczenia - 4 g (łyżeczka)
- Soda oczyszczona - 5 g (łyżeczka)
- Sok z cytryny - 3 ml (łyżeczka)
- Przyprawy - cynamon
Liczba porcji: 12
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, garnek, mikser, tarka, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia 30x25 cm
Przepis krok po kroku
- Marchew obierz, usuń końce i zetrzyj na tarce o małych oczkach.
- Jabłka obierz i usuń gniazda nasienne. Jabłka pokrój w kostkę i skrop sokiem z cytryny.
- Jaja przełóż do miski i ubij na puszystą, jasną pianę z ksylitolem, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Następnie dodaj olej i miksuj jeszcze minutę.
- Do masy jajecznej dodaj płatki owsiane, startą marchew, pokrojone jabłka, posiekane orzechy włoskie i rodzynki.
- Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Wylej ciasto.
- Piecz 50 minut w temperaturze 180 stopni.