Dietetyczne ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką z nutą piernika
Opublikowano: 19.03.2021 r.
Mąka żytnia, jogurt grecki 0% tłuszczu, śliwki – te składniki tworzą bazę naszego dietetycznego ciasta jogurtowego. Dodatkowo, kruszonka z delikatną nutą piernika podkreśla jego wyjątkowy smak. Jajka, olej rzepakowy, odrobina cukru oraz dodatki takie jak masło i cukier puder dopełniają całości, czyniąc ciasto pysznym i lekkim. Idealne dla każdego!
Składniki dla 16 porcji:
- Mąka żytnia typ 2000 - 480 g (4 szklanki)
- Jajko - 2 szt.
- Jogurt grecki 0% tłuszczu - 400 ml
- Olej rzepakowy - 115 ml (1/2 szklanki)
- Cukier - 140 g (1 szklanka)
- Proszek do pieczenia - 8 g (1 łyżeczka)
- Soda oczyszczona - 3 g (1/2 łyżeczki)
- Śliwki - 450 g
- Masło - 35 g
- Cukier puder - 35 g
- Przyprawy - przyprawa korzenna do piernika
Liczba porcji: 16
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, papier do pieczenia, tortownica 23 cm, rózga
Przepis krok po kroku
- Składniki ogrzej do temperatury pokojowej. Piekarnik nagrzej do 175 stopni Celsjusza. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
- Sodę, proszek do pieczenia, przyprawę korzenną do piernika (15 g) oraz mąkę (420 g) wymieszaj ze sobą.
- Jajka, jogurt, olej i cukier wymieszaj rózgą w drugiej misce do połączenia składników.
- Do mąki z proszkiem i sodą dodaj wymieszany jogurt z jajkami, cukrem oraz olejem. Wymieszaj całość powoli łyżką.
- Wylej masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Śliwki przekrój na pół, wypestkuj. Ułóż na cieście skórką do dołu.
- Zrób kruszonkę z masła, cukru pudru oraz 60 g mąki.
- Posyp kruszonką po wierzchu ciasta i lekko wciśnij ją w masę.
- Piecz ciasto aż patyczek będzie suchy (około 50 minut).