Dietetyczne ciasto jogurtowe
Opublikowano: 02.03.2022 r.
Mąka owsiana pełnoziarnista, ksylitol, jogurt naturalny 2%, jajka i truskawki to podstawowe składniki tego dietetycznego ciasta jogurtowego. Pełnoziarnista mąka i ksylitol sprawiają, że to ciasto jest zdrowszą alternatywą dla klasycznych wypieków, a dodatek truskawek nadaje mu świeżości i poczucia lata w każdym kawałku.
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka owsiana pełnoziarnista - 300 g (1,5 szklanki)
- Ksylitol (cukier brzozowy) - 150 g
- Jogurt naturalny 2% - 250 g
- Jajko - 4 szt.
- Truskawki - 250 g
- Proszek do pieczenia - 30 g (3 płaskie łyżki stołowe)
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Do miski wbij jajka, dodaj ksylitol i ubij.
- Dodaj jogurt naturalny i wymieszaj.
- Przesiej mąkę owsianą i proszek do pieczenia, wymieszaj.
- Truskawki umyj i oczyść z szypułek.
- Pokrój w kostkę i dodaj do ciasta, wymieszaj.
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto.
- Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 40 minut.
Komentarz dietetyka
Dietetyczne ciasto jogurtowe to bardzo dobry deser zawierający małą ilość kalorii. Ciasto zawiera dużą ilość błonnika pokarmowego. Świetnie sprawdzi się na dietach redukcyjnych oraz dla diabetyków.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny