Dietetyczne brownie z musem truskawkowym
Opublikowano: 16.04.2021 r.
Banany, jajka, czerwone fasolki i jogurt grecki 0% tłuszczu – to tylko niektóre z głównych składników potrzebnych do zrobienia dietetycznego brownie z musem truskawkowym. Słodzone erytrytolem i doprawione kakao, nasz wilgotny i pyszny deser uzupełnia lekki truskawkowy mus z beztłuszczowym jogurtem i galaretką bez cukru.
Składniki dla 12 porcji:
- Banan - 240 g (2 sztuki)
- Jajko - 4 szt.
- Erytrytol - 140 g
- Kakao 16% (proszek) - 60 g
- Olej rzepakowy - 30 ml
- Truskawki - 300 g
- Jogurt grecki 0% tłuszczu - 500 ml
- Galaretka - 90 g (2 opakowania, bez dodatku cukru)
- Fasola czerwona - 400 g (odcedzona)
- Przyprawy - cynamon, proszek do pieczenia, aromat waniliowy, przyprawa do piernika
Liczba porcji: 12
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, garnek, blender, papier do pieczenia, blaszka keksowa 24 cm
Przepis krok po kroku
- Podłużną blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Rozpuść galaretkę zgodnie z instrukcją, ale dodaj połowę mniej wody niż jest podane na opakowaniu. Warto użyć galaretki bez cukru. Odstaw by ostygła.
- Fasolę odcedź z zalewy i bardzo dokładnie ją wypłucz. Jeśli tego nie zrobisz ciasto może nie wyjść.
- Banana obierz, pokrój w mniejsze kawałki i dodaj do blendera. Do banana dodaj kakao, erytrytol (70 g), olej, fasolę, jajka, 2 łyżki cynamonu i tyle samo przyprawy do piernika, łyżkę proszku do pieczenia. Zblenduj długo masę aż będzie idealnie gładka bez jakichkolwiek grudek. Może to potrwać nawet 4-6 minut.
- Powstałą masę wylej do blaszki i ładnie wyrównaj. Wstaw do pieczenia. Piecz około 60 minut - do suchego patyczka.
- Kolej na mus. Jogurt zblenduj razem z 70 g erytrytolu, aromatem waniliowym oraz umytymi truskawkami. Dodaj do tego rozpuszczoną i ostudzoną galaretkę. Może nie być stężona, ale ważne by była zimna. Zmiksuj bardzo dokładnie by powstała gładka masa.
- Gdy ciasto będzie upieczone ostudź je całkowicie. Musi być bardzo zimne. Na takie zimne ciasto wyłóż mus jogurtowo-truskawkowy.
- Włóż ciasto do lodówki do całkowitego ostygnięcia. Najlepiej zostawić ciasto na noc w lodówce.