Dietetyczna sałatka z tuńczykiem
Opublikowano: 19.03.2021 r.
Tuńczyk w sosie własnym, sałata lodowa, jajka i czarne oliwki to główni bohaterowie tej dietetycznej sałatki. Delikatnie doprawiona musztardą i oliwą z oliwek, z dodatkiem świeżych pomidorów i ogórków, tworzy smaczne i lekkie danie na każdą okazję. Idealna opcja na zdrowy lunch lub lekką kolację.
Składniki dla 4 porcji:
- Czosnek - 5 g (1 ząbek)
- Tuńczyk w sosie własnym - 255 g (1,5 puszki)
- Jajko - 4 szt. (4 szt dużych jaj)
- Sałata lodowa - 350 g (1 mała główka sałaty lodowej)
- Pomidor - 340 g (2 sztuki)
- Ogórek - 180 g (1 średniej wielkości)
- Cebula czerwona - 150 g (1,5 szt)
- Oliwki czarne - 60 g (20 sztuk)
- Musztarda - 20 g (1 łyżka)
- Oliwa z oliwek - 45 ml (3 duże łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, natka pietruszki świeża, sok z cytryny, szczypiorek, oregano, bazylia
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, salaterka
Przepis krok po kroku
- Jajka ugotuj na twardo. Następnie ostudź i obierz. Ostudzone jajka pokrój w ćwiartki.
- Tuńczyka odcedź z zalewy i rozdrobnij za pomocą widelca. Przełóż rybę do miski.
- Sałatę, pomidora, ogórka i cebulę dokładnie umyj. Cebulę obierz z łupinki. Sałatę porwij. Cebulę i pomidora pokrój w kostkę, a ogórka i oliwki w plastry. Dodaj te składniki do miski.
- W osobnej miseczce zmieszaj oliwę z musztardą. Obierz czosnek. Posiekaj drobno czosnek i zioła. Dodaj do sosu w miseczce i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.
- Wymieszaj składniki sałatki w misce i polej je przygotowanym sosem. Skrop na odrobiną soku z cytryny. Udekoruj na wierzchu ćwiartkami jaj.