Dhal
Opublikowano: 20.01.2023 r.
Soczewica czerwona, pomidor i mleczko kokosowe – z takim zestawem składników przygotujesz klasyczny dhal, który rozgrzeje i nasyci. Ten aromatyczny, gęsty sos łączy w sobie delikatność soczewicy z wyrazistym smakiem pomidorów i kremowym akcentem mleczka kokosowego. Idealny na chłodniejsze dni!
Składniki dla 6 porcji:
- Soczewica czerwona - 300 g
- Pomidor - 1000 g
- Papryka czerwona - 240 g (1 sztuka)
- Mleczko kokosowe - 150 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, kurkuma, chilli, papryka wędzona, imbir mielony, czosnek granulowany, kmin rzymski
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- garnek
Przepis krok po kroku
- Soczewicę przepłucz i włóż do garnka. Wlej 1 l wody, posól i gotuj przez 25 minut.
- Pomidory sparz i obierz ze skórki.
- Paprykę umyj i oczyść i razem z pomidorami pokrój w kostkę.
- Do gotującej się soczewicy dodaj paprykę i pomidory.
- Dodaj do smaku: 2 łyżeczki kminu, 1 łyżeczkę kurkumy oraz po pół łyżeczki chilli, imbiru, papryki wędzonej, pieprzu, czosnku granulowanego.
- Gotuj razem 30 minut.
- Na koniec dodaj mleczko kokosowe. Dokładnie wymieszaj i podawaj.
Komentarz dietetyka
Soczewica ma w sobie wiele wartości odżywczych. Doceniana jest za swoje bogactwo w błonnik, witaminy z grupy B, witaminę C i cynk. 100 g suchych nasion dostarczy aż 25 g białka.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk