Dewolaje z piekarnika
Opublikowano: 07.12.2022 r.
Piersi kurczaka, ser żółty, masło i natka pietruszki to najważniejsze składniki dewolajów z piekarnika, które tutaj przygotujemy. Prosty i szybki przepis, idealny na codzienny obiad. Aromatyczne wnętrze z mięciutkiego kurczaka i roztopionego sera w połączeniu z chrupiącą panierką tworzy danie, które z pewnością przypadnie do gustu każdemu domownikowi.
Składniki dla 5 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 1000 g
- Ser żółty - 150 g
- Masło - 50 g (ćwierć kostki)
- Natka pietruszki - 20 g (1 pęczek)
- Mąka pszenna typ 500 - 100 g
- Jajko - 1 szt.
- Mleko 3,2% - 100 ml (niepełne pół szklanki)
- Płatki kukurydziane słodzone - 200 g
- Przyprawy - sól, pieprz, czosnek
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, tłuczek do mięsa
Przepis krok po kroku
- Mięso piersi kurczaka podziel na porcje.
- Rozbij tłuczkiem mięso.
- Dopraw solą i pieprzem.
- Ser żółty pokrój w słupki.
- Masło wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i natką pietruszki.
- Mięso posmaruj masłem i umieść na jego środku kawałek sera.
- Zwiń w rulon i owiń w folię spożywczą.
- Formuj w foli rulon.
- W misce wymieszaj mleko, jajko i mąkę.
- Zanurzaj dewolaje w cieśnie.
- Panieruj w pokruszonych płatkach.
- Umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 30 minut.
- Podawaj na dużym talerzu.
Komentarz dietetyka
Dewolaje z piekarnika to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Danie zawiera sporą ilość składników mineralnych. Pieczenia pozwala ograniczyć kaloryczność dania w porównaniu do tradycyjnej wersji.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny