Dewolaje z pieczarkami i serem

Opublikowano: 05.06.2025 r.
Piersi kurczaka, pieczarki i ser żółty to podstawa tego dania. Delikatne mięso kurczaka wypełnione aromatyczną mieszanką pieczarek i sera, a następnie obtoczone w panierce z bułki tartej, mąki pszennej i jajka, tworzy chrupiące, soczyste dewolaje. Świeży czosnek i odrobina oleju rzepakowego dodają charakteru temu przepysznie prostemu przepisowi.
Składniki dla 4 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 400 g
- Pieczarki - 150 g
- Ser żółty - 60 g
- Czosnek - 10 g
- Jajko - 1 szt.
- Olej rzepakowy - 60 ml
- Bułka tarta - 100 g
- Mąka pszenna typ 500 - 60 g
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Filety podziel na mniejsze kotlety. Każdy lekko rozbij tłuczkiem ,obsyp solą i pieprzem z każdej strony.
- Pieczarki oczyść, umyj i pokrój na plasterki. Usmaż na łyżce oleju, aż odparuje płyn. Dopraw solą i pieprzem, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Na każdy kotlet połóż kawałek sera i porcję pieczarek. Zwiń dobrze, obtocz w mące, następnie umocz w rozmąconym jajku i obtocz w bułce tartej.
- Smaż na rozgrzanej patelni z tłuszczem lub we frytkownicy.
- Na końcu przykryj pokrywką na parę minut.
Komentarz dietetyka
Ta opcja zawiera sporo nasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego nie powinna gościć zbyt często w naszej diecie.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny