Dewolaj z kurczaka
Opublikowano: 17.07.2022 r.
Piersi kurczaka, ser gouda, papryka czerwona i ogórek kiszony to kluczowe składniki, które tworzą klasycznego dewolaja z kurczaka. Delikatne mięso, ciągnący się ser oraz chrupiąca papryka i lekko kwaśny ogórek kiszony sprawiają, że to danie przyciąga swoim smakowym bogactwem. Dodatkowo, panierka z bułki tartej nadaje mu idealną chrupkość.
Składniki dla 4 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 300 g (2 sztuki)
- Jajko - 3 szt.
- Ser gouda - 200 g (kawałek)
- Papryka czerwona - 200 g (1 sztuka)
- Ogórek kiszony - 200 g (4 sztuki)
- Olej rzepakowy - 40 ml (4 łyżki)
- Masło - 30 g (3 łyżki)
- Bułka tarta - 125 g (1/2 szklanki)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Piersi z kurczaka przekrój na pół i delikatnie rozbij.
- Paprykę, ogórki i ser pokrój w słupki.
- Ułóż warzywa i ser wzdłuż piersi z kurczaka, dodaj kawałek masła i zawiń w rulon.
- Jajka rozbij w misce i roztrzep za pomocą widelca.
- Obtocz dewolaj w jajku i bułce tartej.
- Usmaż dewolaj na rozgrzanym oleju rzepakowym.
Komentarz dietetyka
Usmażone mięso odłóż na papierowym ręczniku, w ten sposób pozbędziesz się nadmiaru tłuszczu.
~ Oliwia Gawron, dietetyk