Devolay ze szpinakiem
Opublikowano: 28.09.2023 r.
Piersi kurczaka, mrożony szpinak, ser gouda i czosnek – to kluczowe składniki tego genialnego przepisu na devolay ze szpinakiem. Idealnie doprawione, z chrupiącą panierką z mąki pszennej, jajka i bułki tartej, a w środku rozpływający się ser z aromatycznym szpinakiem. Panierka i kremowe wnętrze gwarantują prawdziwą ucztę na talerzu.
Składniki dla 4 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 400 g
- Szpinak mrożony - 200 g
- Jajko - 2 szt.
- Bułka tarta - 50 g
- Mąka pszenna typ 500 - 50 g
- Masło - 30 g
- Czosnek - 5 g (1 ząbek)
- Ser gouda - 100 g (w kostce)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, wykałaczki
Przepis krok po kroku
- Piersi z kurczaka pokrój wzdłuż na pół. Każdy kawałek rozbij tłuczkiem.
- Mięso dopraw solą i pieprzem.
- Na patelni rozpuść masło. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmaż kilka sekund.
- Na patelnię dodaj mrożony szpinak. Dopraw solą i pieprzem i smaż, aż woda odparuje.
- W międzyczasie żółty ser pokrój w paski.
- Na każdym kawałku mięsa ułóż część podsmażonego szpinak, kawałek sera i zwiń najpierw dłuższe boki delikatnie do środka, a następnie od krótszego boku w rulon. Dla pewności możesz spiąć mięso wykałaczką.
- Zwinięte mięso panieruj w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej.
- Na patelni rozgrzej olej i smaż devolaye z każdej strony na złoty kolor.
- Jeśli wykorzystasz wykałaczki, pamiętaj usunąć je przed podaniem.
Komentarz dietetyka
. W 100 g piersi kurczaka bez skóry znajduje się tylko 99 kcal i 1,3 g tłuszczu.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk