Devolay z masłem
Opublikowano: 18.10.2021 r.
Piersi kurczaka bez skóry, masło, ser żółty i jajka to podstawowe składniki devolaya, który rozkocha w sobie każde podniebienie. Delikatne mięso w połączeniu z rozpływającym się masłem i serem daje prawdziwą ucztę dla zmysłów. Całość obtoczona w złocistej bułce tartej sprawia, że devolay nie ma sobie równych.
Składniki dla 4 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 500 g
- Masło - 70 g
- Masło klarowane - 150 g
- Natka pietruszki - 30 g
- Ser żółty - 70 g
- Bułka tarta - 100 g (pół szklanki)
- Jajko - 2 szt.
- Przyprawy - sól, pieprz, czosnek
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Mięso z pierś rozbij tłuczkiem do mięsa, dopraw solą i pieprzem.
- Ser pokrój na podłużne kawałki. W miseczce umieść masło, dopraw solą, posiekaj natkę pietruszki i wymieszaj z masłem.
- Na środek mięsa wyłóż łyżkę masła, połóż kawałek sera i zwiń kotlet.
- W misce roztrzep jajko, na talerz wysyp bułkę tartą. Panieruj kotlety w jajku i bułce tartej.
- Na patelni rozgrzej masło klarowane i usmaż kotlety, potrwa to około 15 minut.
Komentarz dietetyka
Devolay z masłem to pełne białka zwierzęcego danie. Dodatek masła i sera sprawia, że danie jest dość kaloryczne. Jeśli jesteś na diecie redukcyjnej nie powinieneś spożywać tego typu dań.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny