Deser z żółtek
Opublikowano: 23.04.2024 r.
Żółtka jajek, cukier, likier Amaretto i borówki amerykańskie to główne składniki tego pysznego deseru. Wyjątkowe połączenie kremowych żółtek i aromatycznego likieru tworzy bazę, która idealnie komponuje się z soczystymi borówkami. Sprawdź, jak łatwo przygotować ten wykwintny, ale zarazem prosty w wykonaniu deser.
Składniki dla 2 porcji:
- Żółtko jajka - 4 szt.
- Cukier drobny - 75 g
- Likier Amaretto - 50 ml (1 kieliszek)
- Borówka amerykańska - 150 g
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, szklana miska, trzepaczka do jajek, pucharki
Przepis krok po kroku
- Do garnka wlej niewielką ilość wody (na wysokości około 1 cm) i ustaw go na małej mocy palnika.
- Do szklanej miski przełóż żółtka i mieszaj je trzepaczką przez około 2 minuty.
- Ciągle mieszając żółtka, dodawaj do nich stopniowo cukier. Masę mieszaj tak długo, aż cukier całkowicie rozpuści się (około 4 minut).
- Miskę ustaw nad gotującą się wodą (uważaj, aby nie dotykała ona gotującej się wody).
- Ciągle mieszając masę trzepaczką dodaj do niej stopniowo likier - proces ten powinien trwać około 4 minut.
- Tak przygotowany krem rozlej do pucharków i wierzch posyp umytymi i osuszonymi borówkami.
Komentarz dietetyka
Deser z żółtek to doskonała propozycja na pyszny deser. Świeże owoce wykorzystane do przygotowania deseru to doskonałe źródło witamin i składników mineralnych.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny