Deser z truskawek i mascarpone
Opublikowano: 22.06.2022 r.
Truskawki, mascarpone, śmietanka kremowa i biszkopty - to kluczowe składniki tego pysznego deseru. Wyobraź sobie kremowy mascarpone, delikatną śmietankę i świeże truskawki, wszystko połączone z chrupiącymi biszkoptami. To prosta, ale efektowna słodka propozycja idealna na letnie popołudnia.
Składniki dla 4 porcji:
- Truskawki - 300 g
- Cukier - 10 g
- Mascarpone - 200 g
- Cukier puder - 30 g
- Śmietanka kremowa 30% - 150 g
- Biszkopty - 100 g (lady fingers)
- Przyprawy - cukier puder, cukier
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- mikser, blender, pojemnik blendera, pucharki
Przepis krok po kroku
- Truskawki umyj i osusz na sitku. Usuń z nich szypułki.
- Umieść w kielichu blendera truskawki i cukier. Całość zblenduj na gładką masę.
- Śmietanę ubij na sztywno z dodatkiem cukru pudru.
- Dodaj mascarpone do śmietany i całość wymieszaj na gładki krem.
- W szklance lub pucharku umieść masę z truskawek. Na to wyłóż śmietanę z mascarpone.
- Dodatkowo ozdób deser biszkoptami i świeżymi truskawkami.
Komentarz dietetyka
Mascarpone jest produktem nabiałowym, dlatego też jest dobrym źródłem wapnia, magnezu oraz witaminy D.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk