Deser z tapioki
Opublikowano: 27.04.2022 r.
Napój kokosowy, tapioka i mango - te trzy składniki tworzą magiczne trio, które wynosi deser z tapioki na zupełnie nowy poziom smakowitości. Dodaj do tego odrobinę cukru i syropu klonowego, a otrzymasz deser, który jest zarówno egzotyczny, jak i niezwykle prosty w przygotowaniu. Idealny na ciepłe dni!
Składniki dla 2 porcji:
- Napój kokosowy słodzony z wapniem i witaminami (mleko kokosowe) - 250 ml
- Tapioka w granulkach - 50 g
- Cukier - 10 g
- Mango - 150 g
- Syrop klonowy - 10 g
- Przyprawy - sok z cytryny, kardamon
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- garnek, blender, pojemnik blendera, pucharki
Przepis krok po kroku
- Do rondelka przelewamy mleko kokosowe. Dodajemy do niego tapiokę, sok z cytryny oraz cukier i syrop klonowy. Całość mieszamy i gotujemy na małym ogniu około 20 minut, aż ziarna staną się szkliste. Dodajemy do nich kardamon.
- Pudding dzielimy na pół i przekładamy do pucharków.
- Następnie mango obieramy i przekładamy do naczynia od blendera. Miksujemy je na gładką masę.
- Zdobimy nim pudding z tapioki.
- Przed podaniem schładzamy go w lodówce.
Komentarz dietetyka
Deser ma średni IG, przez co powinniśmy spożywać go okazjonalnie.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk