Deser z musem truskawkowym

Opublikowano: 31.05.2025 r.
Truskawki, mascarpone, schłodzona śmietanka kremowa i cukier puder – te składniki to klucz do pysznego deseru z musem truskawkowym. Słodki, kremowy i pełen owocowej świeżości, ten przepis zadowoli każde podniebienie. Idealny na letnie popołudnia, kiedy masz ochotę na coś lekkiego i pysznego.
Składniki dla 2 porcji:
- Truskawki - 300 g
- Mascarpone - 100 g
- Śmietanka kremowa 30% - 200 g (schłodzona)
- Cukier puder - 20 g
- Przyprawy - cukier puder
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- mikser, blender
Przepis krok po kroku
- Truskawki umyj i usuń z nich szypułki. Kilka sztuk zostaw do dekoracji.
- Wrzuć truskawki do miseczki i zblenduj je na mus.
- W międzyczasie wlej śmietankę do miski. Dodaj mascarpone i cukier puder.
- Całość zmiksuj na gładki krem.
- Do przygotowanych naczyń, np. pucharków wlej mus z truskawek.
- Na wierzch wyłóż masę śmietankową z mascarpone.
- Udekoruj deser świeżymi truskawkami.
Komentarz dietetyka
Szklanka truskawek (150 g) to tylko 50 kcal, przez co świetnie nadają się jako uzupełnienie podwieczorku.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk