Deser z mrożonymi truskawkami
Opublikowano: 22.06.2022 r.
Mascarpone, mrożone truskawki i śmietanka kremowa to trio, które sprawia, że ten deser jest nie do pobicia! Idealne połączenie kremowego serka, słodkich truskawek i puszystej śmietanki tworzy wyjątkową harmonię smaków. Kropką nad "i" są delikatne biszkopty, które dodają tekstury i dekoracyjności. Deser idealny na każdą okazję!
Składniki dla 4 porcji:
- Truskawki mrożone - 300 g
- Cukier - 10 g
- Mascarpone - 200 g
- Cukier puder - 30 g
- Śmietanka kremowa 30% - 150 g
- Biszkopty - 100 g (lady fingers do dekoracji)
- Przyprawy - cukier puder, cukier
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- mikser, blender, pojemnik blendera, pucharki
Przepis krok po kroku
- Truskawki rozmroź i odsącz z soku.
- Umieść w kielichu blendera truskawki i cukier. Całość zblenduj na gładką masę.
- Śmietanę ubij na sztywno z dodatkiem cukru pudru.
- Dodaj mascarpone do śmietany i całość wymieszaj.
- W szklance lub pucharku umieść masę z truskawek. Na to wyłóż śmietanę z mascarpone.
- Dodatkowo ozdób deser biszkoptami.
Komentarz dietetyka
Mascarpone jest produktem nabiałowym, dlatego też jest dobrym źródłem wapnia, magnezu oraz witaminy D.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk