Deser z mrożonych malin

Opublikowano: 24.04.2025 r.
Mrożone maliny, biała czekolada, galaretka malinowa i śmietanka kremowa – oto cztery najważniejsze składniki tego niesamowitego deseru, który zaskoczy każdego smakiem. Wyjątkowo prosty do przygotowania, a jednocześnie pełen wyrafinowanego smaku. Połączenie delikatnej czekolady i kremowej śmietanki z intensywnie owocowymi malinami to prawdziwa uczta dla podniebienia.
Składniki dla 4 porcji:
- Maliny mrożone - 250 g
- Czekolada biała - 150 g
- Galaretka - 77 g (malinowa)
- Śmietanka kremowa 36% - 400 ml (schłodzona)
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- mikser, pucharki
Przepis krok po kroku
- Galaretkę przygotuj według instrukcji na opakowaniu.
- Do pucharków wsyp po kilka zamrożonych malin. Wlej ciepłą jeszcze (ale nie gorącą) galaretkę do pucharków. Wstaw do lodówki, aż stężeje.
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i zostaw do przestudzenia.
- Do dużej miski wlej śmietankę i ubij na sztywno.
- Cienkim strumieniem wlej czekoladę do ubitej śmietany i zmiksuj na małych obrotach.
- Mus z czekolady ułóż na stężałej galaretce.
Komentarz dietetyka
Maliny zawierają w sobie dużo błonnika, około 7 g w 100 g owoców, przy tym są niskokaloryczne. Szklanka malin ważąca około 120 g dostarczy 52 kilokalorii.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk