Deser z mleka w proszku
Opublikowano: 24.02.2022 r.
Mleko 3,2%, cukier, wiórki kokosowe, masło i mleko w proszku – to właśnie te składniki tworzą pyszny deser, który po prostu rozpływa się w ustach. Już sam zapach będzie przyciągać domowników do kuchni! Przygotowanie tego słodkiego specjału jest proste, a rezultat – naprawdę efektowny.
Składniki dla 20 porcji:
- Mleko 3,2% - 170 ml
- Cukier - 300 g (1,5 szklanki)
- Wiórki kokosowe - 320 g
- Masło - 300 g (1,5 kostki)
- Mleko w proszku - 350 g
- Kakao 16% (proszek) - 50 g (5 płaskich łyżek stołowych)
Liczba porcji: 20
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, miska
Przepis krok po kroku
- Do garnka wlej mleko, dodaj cukier, wsyp 250 g wiórków kokosowych, masło i podgrzej do rozpuszczenia masła.
- Wystudź masę.
- Dodaj mleko w proszku i kakao, wymieszaj.
- Formuj okrągłe kule i obtocz je w wiórkach kokosowych.
- Schłodź w lodówce przez 30 minut.
Komentarz dietetyka
Deser z mleka w proszku to słodki domowy wyrób zawierający dużą ilość kalorii. Kule z mleka są także źródłem cukru, który gwałtownie podnosi poziom glukozy we krwi. Nie powinniśmy spożywać tego typu deserów częściej niż raz w tygodniu.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny