Deser z mleka skondensowanego
Opublikowano: 30.03.2022 r.
Masło, mleko skondensowane i mąka pszenna – oto trio, które zamieni się w pyszny deser, niemal dosłownie rozpływający się w ustach. Prosty przepis, idealny na słodką zachciankę, którą możesz przygotować bez większego wysiłku. Z tych trzech podstawowych składników stworzysz coś niesamowicie pysznego, czego każdy kęs jest pełen delikatności i słodkiej, maślanej nuty.
Składniki dla 30 porcji:
- Masło - 125 g (1/2 kostki)
- Mleko skondensowane (zagęszczone) - 200 g (1 opakowanie)
- Mąka pszenna typ 500 - 250 g (1 szklanka)
Liczba porcji: 30
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, blaszka do pieczenia 25x35 cm, miska
Przepis krok po kroku
- Masło podziel na mniejsze kawałki i włóż do miski.
- Wsyp mąkę przesianą przez sitko i wlej mleko.
- Zagnieć w rękach masę o jednolitej konsystencji i uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego.
- Rozpłaszcz je i ułóż na blaszce do pieczenia.
- Upiecz ciasteczka w piekarniku przez 15 minut w 180 st. C.
Komentarz dietetyka
Szybkie i proste ciasteczka z dzieciństwa tylko z trzech składników, uważaj, bo charakteryzują się wysokim indeksem glikemicznym.
~ Oliwia Gawron, dietetyk