Deser z mascarpone i truskawkami
Opublikowano: 09.08.2023 r.
Mascarpone, śmietanka kremowa, truskawki oraz ekstrakt waniliowy to główne składniki tego przepisu. Ten deser to połączenie kremowej konsystencji i owocowej świeżości, które sprawi, że każdy kęs będzie prawdziwą przyjemnością. Całość dopełnia aksamitna śmietanka kremowa, tworząc doskonały balans smaków i tekstur.
Składniki dla 4 porcji:
- Mascarpone - 250 g (1 opakowanie)
- Cukier - 125 g (1/2 szklanki)
- Śmietanka kremowa 30% - 250 g (1 szklanka)
- Ekstrakt waniliowy - 10 ml (1 łyżeczka)
- Truskawki - 200 g (1 szklanka)
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- mikser
Przepis krok po kroku
- W misce umieść ser mascarpone, cukier i ekstrakt waniliowy. Za pomocą miksera lub ręcznej trzepaczki mieszaj, aż składniki się połączą i masa stanie się gładka.
- Śmietankę kremówkę ubij na sztywno. Wymieszaj ubitą śmietankę z masą mascarpone.
- Truskawki umyj i pokrój na mniejsze kawałki.
- Na dnie kieliszków, pucharków lub słoiczków umieść warstwę kremu mascarpone.
- Następnie dodaj warstwę pokrojonych truskawek.
Komentarz dietetyka
Do deseru możesz dodać dowolne owoce.
~ Oliwia Gawron, dietetyk