Deser z mascarpone i malinami
Opublikowano: 31.03.2023 r.
Śmietanka kremowa, mascarpone, cukier puder, maliny i ciastka korzenne – te składniki tworzą pyszny, szybki deser, który zaskoczy każdego. Bazą jest delikatny krem z mascarpone i śmietanki, a dopełnieniem – świeże maliny i chrupiące ciastka. Prosto, szybko i obłędnie smacznie!
Składniki dla 4 porcji:
- Śmietanka kremowa 30% - 330 g (schłodzona)
- Mascarpone - 200 g
- Cukier puder - 30 g (2 łyżki)
- Maliny - 300 g
- Ciastka korzenne - 100 g
- Przyprawy - cukier puder
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- mikser, duża miska, pucharki
Przepis krok po kroku
- Ciastka pokrusz i wsyp na dno pucharków.
- Maliny umyj i rozgnieć z dodatkiem łyżki cukru pudru.
- Śmietanę wlej do szklanej miski i zacznij ubijać na sztywną pianę. Dodaj pozostały cukier puder i dalej ubijaj.
- Na koniec dodaj mascarpone i szybko zmiksuj. W razie potrzeby dodaj jeszcze cukier puder.
- Na ciasteczka wyłóż masę mascarpone.
- Wierzch polej sosem malinowym.
- Wstaw do lodówki na 30 minut przed podaniem.
Komentarz dietetyka
W malinach znaleźć można witaminy C, E, z grupy B, kwas foliowy, potas, wapń, magnez, żelazo, fosfor.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk