Deser z kaszy manny
Opublikowano: 21.01.2022 r.
Mleko, kasza manna, mascarpone i truskawki – to właśnie te składniki tworzą ten niesamowicie kremowy deser, który zaskoczy Cię delikatnością i słodko-kwaśnym smakiem. Ten przepis łączy w sobie klasyczną kaszę mannę z bogatym w smaku mascarpone, a do tego świeże, soczyste truskawki.
Składniki dla 8 porcji:
- Kasza manna - 300 g
- Mleko 3,2% - 1000 ml (4 szklanki)
- Mascarpone - 300 g
- Cukier - 250 g
- Truskawki - 400 g
- Banan - 300 g (2 duże sztuki)
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, blender, miska, szklanki
Przepis krok po kroku
- W garnku umieść mleko, cukier i kaszę mannę.
- Gotuj na wolnym ogniu przez około 5-10 minut, gdy kasza zgęstnieje, zdejmij z ognia i wystudź.
- Do zimnej kaszy dodaj serek mascarpone i wymieszaj dokładnie.
- Truskawki umyj i oczyść z szypułek.
- Obierz banana.
- Owoce umieść w misce i zblenduj.
- Kaszę mannę nałóż do szklanek lub pucharków, na wierzch wlej mus truskawkowo-bananowy i schłodź w lodówce.
Komentarz dietetyka
Deser z kaszy manny to bardzo dobre źródło węglowodanów prostych, świetnie sprawdzi się jako posiłek po treningowy. Deser nie nadaje się dla osób z zaburzeniami metabolicznymi. Kasze możesz posłodzić także ksylitolem.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny