Deser z kajmakiem

Opublikowano: 21.03.2025 r.
Kajmak, śmietanka kremowa i laska wanilii to główne składniki naszego wyjątkowego deseru. Kombinacja kajmaku i kremowej konsystencji śmietanki, wzbogacona aromatem wanilii, tworzy idealną harmonię smaków. Dodatek mleka i odrobiny cukru sprawia, że deser ma idealną słodycz. Żelatyna nadaje deserowi odpowiednią strukturę, co sprawia, że jest idealnie gładki i przyjemny do jedzenia.
Składniki dla 4 porcji:
- Kajmak - 200 g
- Śmietanka kremowa 30% - 260 g
- Mleko 3,2% - 260 ml
- Laska wanilii - 2 g
- Cukier - 40 g
- Żelatyna - 15 g
- Przyprawy - laska wanilii
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, patelnia
Przepis krok po kroku
- Kajmak rozpuść w kąpieli wodnej, wsadzając otwartą puszkę kajmaku do miski z gorącą wodą.
- Żelatynę wymieszaj z 2 łyżkami zimnej wody, odstaw do napęcznienia.
- Do garnka wlej śmietankę, mleko oraz nasionka z wanilii. Zagotuj.
- Cukier wsyp na patelnię dodaj łyżkę wody. Karmelizuj, gdy cukier nabierze brązowego koloru, wlej go ostrożnie do gorącej śmietanki, energicznie wymieszaj.
- Żelatynę wymieszaj z gorącą śmietanką. Rozłóż deser do miseczek. Przestudź i włóż do lodówki na co najmniej 4 h.
- Po tym czasie spód miseczki wymocz chwilę w gorącej wodzie i wyjmij deser na talerzyk.
- Gotowy deser podawaj z sosem kajmakowym.
Komentarz dietetyka
Ta opcja zawiera sporo cukru, dlatego nie powinna gościć zbyt często w naszej diecie.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny