Deser z herbatników
Opublikowano: 04.09.2023 r.
Herbatniki, mascarpone i śmietanka kremowa – brzmi pysznie, co nie? Tobie też cieknie ślinka na samą myśl? W tym deserze te składniki tworzą bazę, która w połączeniu z truskawkami mrożonymi daje niesamowicie apetyczny efekt. Dodatek cukru wanilinowego i cukru zwykłego podkreśla smak całości, tworząc idealnie zbalansowaną kompozycję smakową.
Składniki dla 4 porcji:
- Herbatniki - 150 g
- Mascarpone - 250 g
- Śmietanka kremowa 30% - 200 g
- Cukier wanilinowy - 16 g
- Truskawki mrożone - 350 g
- Cukier - 10 g
- Przyprawy - cukier wanilinowy, cukier
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- mikser, pucharki
Przepis krok po kroku
- Herbatniki pokrusz lub zblenduj.
- Mascarpone ubij ze śmietaną i cukrem oraz cukrem wanilinowym na puszystą masę.
- Truskawki trochę rozmroź i zmiksuj razem z cukrem.
- Przygotuj pucharki lub wysokie szklanki.
- Na dno wyłóż część herbatników, następnie krem mascarpone, mus truskawkowy, kolejna porcja kremu.
- Na wierzchu ułóż pozostałą część herbatników.
- Udekoruj truskawkami i schłodź.
Komentarz dietetyka
Ta opcja zawiera sporo cukru, dlatego nie powinna gościć zbyt często w naszej diecie.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny