Deser z gruszki na ciepło
Opublikowano: 12.09.2023 r.
Gruszki, serek ricotta, miód i orzechy włoskie - te składniki to podstawa naszego deseru z gruszek na ciepło. Dodaj do tego odrobinę cynamonu i sok z cytryny, a uzyskasz słodki, aromatyczny smakołyk, który otuli Cię ciepłem i delikatnością. Idealny na chłodne wieczory!
Składniki dla 2 porcji:
- Serek ricotta - 125 g
- Orzechy włoskie - 20 g (garść)
- Miód - 30 g (2 łyżki, płynny)
- Cynamon - 5 g (szczypta)
- Sok z cytryny - 20 ml (2 łyżki)
- Gruszka - 260 g (2 sztuki)
- Cukier - 10 g
- Przyprawy - sok z cytryny, cynamon
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- piekarnik
Przepis krok po kroku
- Gruszki umyj i przekrój wzdłuż na pół. Wydrąż gniazdo nasienne.
- Skrop owoce sokiem z cytryny.
- W miseczce wymieszaj cukier z cynamonem i oprósz gruszki.
- Gruszki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym. Piecz przez 15-20 minut w 200 st. C.
- Wyciągnij gruszki z piekarnika. Gdy są jeszcze ciepłe, przystąp do kolejnych kroków przepisu.
- W miejsce po gniazdach nasiennych nałóż serek ricotta. Polej miodem i posyp pokruszonymi orzechami włoskimi.
- Od razu podawaj.
Komentarz dietetyka
Gruszki oprócz nieocenionych walorów smakowych są również bogatym źródłem wartości odżywczych. Zawierają w sobie wiele witamin, np. A, B1, B2, B6, C, K i PP. Znaleźć w nich można również składniki mineralne takie jak wapń, jod, magnez, sód, miedź i żelazo.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk