Deser z galaretki
Opublikowano: 16.05.2022 r.
Galaretka krystaliczna, galaretka truskawkowa, śmietanka kremowa i świeże truskawki – to składniki, które sprawią, że twój deser będzie wyglądać i smakować jak z bajki. Połączenie różnych smaków galaretek z puszystą śmietanką i soczystymi truskawkami tworzy harmonijną, pysznie orzeźwiającą kompozycję.
Składniki dla 6 porcji:
- Galaretka - 77 g (krystaliczna, 1 opakowanie)
- Galaretka - 77 g (truskawkowa, 1 opakowanie)
- Śmietanka kremowa 36% - 250 ml
- Truskawki - 400 g
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- mikser, miska, szklanka
Przepis krok po kroku
- Rozpuść galaretkę przezroczystą / krystaliczną w 400 ml gorącej wody. Odstaw do ostygnięcia.
- Schłodzoną śmietanę ubij na sztywno. Do śmietany wlej galaretkę.
- W płaskim pojemniku połóż szklanki tak by leżały pod kątem 30 stopni. Możesz podeprzeć je np. zwiniętym ręcznikiem papierowym lub woreczkami z suchymi nasionami.
- Masę z galaretki i śmietanki umieść w szklankach. Włóż całość do lodówki na przynajmniej 20 minut by dobrze stężały.
- W tym czasie przygotuj galaretkę truskawkową w 400 ml gorącej wody. Odstaw do ostygnięcia.
- Wyciągnij szklanki z galaretką z lodówki. Obróć je, tak by masa śmietankowa była u góry szklanki.
- Wlej teraz galaretkę truskawkową i ponownie włóż do lodówki. Zostaw na 30 minut, by dobrze wszystko stężało.
- Truskawki umyj i osusz. Następnie pokrój je w drobną kostkę.
- Przed podaniem umieść truskawki we wgłębieniu w deserze.
- Na wierzchu ułóż listek mięty dla dekoracji.
Komentarz dietetyka
Szklanka truskawek (150 g) to tylko 50 kcal, przez co świetnie nadają się jako uzupełnienie podwieczorku.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk