Deser z chia i mleczkiem kokosowym
![Deser z chia i mleczkiem kokosowym Chia z kokosowym mleczkiem w szklance](https://static.fajnegotowanie.pl/media/przepis/108/10835/main-l_l.webp)
Opublikowano: 15.06.2023 r.
Mleczko kokosowe, nasiona chia i mango – oto główne składniki, które tworzą ten pyszny, zdrowy deser. Mleczko dodaje kremowości, chia zapewnia ciekawą teksturę, a mango cudowną, owocową nutę. Całość możemy dosłodzić miodem i udekorować orzeźwiającymi liśćmi mięty. To szybki i prosty sposób na smaczny smakołyk.
Składniki dla 6 porcji:
- Mleczko kokosowe - 400 ml (1 puszka)
- Mango - 700 g (2 średnie sztuki)
- Nasiona chia - 60 g (6 płaskich łyżek stołowych)
- Miód - 30 g
- Liście mięty - 10 g
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- blender, miska, pojemnik blendera, pucharki
Przepis krok po kroku
- Do miski wlej mleczko kokosowe, dodaj nasiona chia oraz miód. Składniki dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki na minimum 3 godziny.
- Mango obierz i pokrój w kostkę.
- 3/4 mango umieść w pojemniku blendera i zmiksuj na gładki mus.
- Do pucharków rozlej mus mango, na wierzch przelej nasiona chia z mleczkiem kokosowym.
- Wierzch deseru udekoruj pozostałymi kawałkami mango oraz listkami mięty.
- Gotowy deser wstaw do lodówki na 30 minut.
- Po tym czasie deser podawaj na zimno.
Komentarz dietetyka
Deser z chia i mleczkiem kokosowym to doskonała propozycja na pyszne danie na zimno. Mango wykorzystane do przygotowania deseru stanowi doskonałe źródło składników mineralnych oraz witamin, dlatego warto włączyć je do jadłospisu.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny