Deser z chia i mascarpone
Opublikowano: 11.06.2023 r.
Mleczko kokosowe, nasiona chia, mascarpone i świeże wiśnie – to główne składniki naszego deseru, który jest nie tylko pyszny, ale też zdrowy. Dodatek migdałów i miodu sprawia, że całość staje się przepyszną, lekką i nieco egzotyczną przekąską, idealną na lato, ale i na każdą inną porę roku.
Składniki dla 4 porcji:
- Mleczko kokosowe - 400 ml (1 puszka)
- Nasiona chia - 50 g
- Wiśnie - 400 g (wydrylowane)
- Migdały - 30 g
- Miód - 20 g (2 płaskie łyżeczki)
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- miseczka, pucharki, lodówka
Przepis krok po kroku
- Do miseczki wlej mleko kokosowe, dodaj do niego miód oraz nasiona chia i dobrze wymieszaj.
- Składniki odstaw do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Nasiona chia powinny dobrze napęcznieć.
- Nasiona chia z mlekiem kokosowym przełóż do pucharków - w pucharkach umieść warstwę nasion chia, drylowane wiśnie oraz drugą warstwę nasion chia.
- Migdały posiekaj na mniejsze kawałki.
- Posiekanymi migdałami posyp wierzch deseru.
- Gotowy deser podawaj na zimno.
Komentarz dietetyka
Deser z chia i mascarpone to doskonała propozycja na smaczny posiłek na zimno. Nasiona chia stanowią doskonałe źródło cennych składników odżywczych, dlatego warto włączyć je do diety. Nasiona chia możesz wykorzystać jako dodatek do owsianek lub koktajli.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny