Deser z chia fit
Opublikowano: 04.09.2023 r.
Nasiona chia, mleko i jabłko to główni bohaterowie tego lekkiego deseru fit. W połączeniu z delikatnym miodem i odrobiną masła, tworzą pyszną i odżywczą przekąskę. Idealny dla tych, którzy chcą zjeść coś słodkiego, ale jednocześnie zdrowego. Ten prosty przepis z pewnością stanie się Twoim ulubieńcem!
Składniki dla 4 porcji:
- Nasiona chia - 15 g
- Mleko 2% - 90 ml
- Miód - 10 g
- Jabłko - 100 g
- Miód - 10 g
- Masło - 10 g
- Przyprawy - miód
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Mleko podgrzej w małym garnuszku, dodaj miód i pół łyżeczki cynamonu. Podgrzewaj, aż miód się rozpuści. Zdejmij z ognia i wystudź.
- Nasiona chia zalej wystudzonym mlekiem i wsadź do lodówki na minimum 2 h. Z nasion powinna powstać ''galaretka''.
- Przygotuj karmelizowane jabłka. Pokrój jabłko na średniej wielkości kawałki. Na patelni rozgrzej masło i dodaj jabłka, miód, kilka gałązek rozmarynu i cynamon. Smaż chwilę, aż lekko zbrązowieją i zalej 1/4 szklanki wodą. Smaż, aż woda w pełni wyparuje.
- Przygotuj pucharki lub wysokie szklanki. Na spód ułóż część jabłek, a następnie pudding chia.
- Na wierzch wyłóż pozostałą część jabłek.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, która dostarczy dużo witamin i składników mineralnych.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny