Deser z ananasem

Opublikowano: 31.08.2025 r.
Ananas, odrobina cukru i śmietanka kremowa to główne składniki, które sprawią, że ten deser stanie się twoim nowym ulubionym słodkim smakołykiem. Wyobraź sobie soczyste kawałki świeżego ananasa, delikatnie posłodzone i otulone kremową śmietanką. Całość dopełniają orzechy pinii, dodające lekko chrupiącego akcentu. Idealne na lekki, letni deser!
Składniki dla 6 porcji:
- Ananas - 1500 g (świeży)
- Cukier - 60 g
- Śmietanka kremowa 30% - 30 g
- Bita śmietana - 20 g
- Orzechy pinii - 25 g
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, patelnia grillowa, trzepaczka do jajek
Przepis krok po kroku
- Ananasa obierz, pokrój w plasterki, pozbądź się niejadalnej części. Grilluj na suchej patelni grillowej z obu stron, aż się zarumieni. Wyłóż ananasa na talerz.
- Cukier wsyp na patelnię, dodaj łyżkę wody, skarmelizuj, ciągle mieszając.
- Zdejmij z ognia, gdy cukier będzie rumiany, następnie dodaj śmietankę i wstaw ponownie na gaz, za pomocą trzepaczki wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. Odstaw z ognia.
- Gotowym sosem karmelowym polej ananasa. Podawaj z kleksem bitej śmietany i orzeszkami pinii.
Komentarz dietetyka
Ta opcja zawiera sporo cukru, dlatego nie powinna gościć zbyt często w naszej diecie.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny