Deser sułtański

Opublikowano: 29.06.2025 r.
Śmietanka kremowa, kakao niesłodzone, rodzynki i odrobina białego rumu – oto główne składniki, które nadają deserowi sułtańskiemu wyjątkowy smak i aromat. Ta kombinacja tworzy harmonijną kompozycję kuszących słodyczy i delikatnej goryczki, która sprawia, że deser jest wyjątkowy.
Składniki dla 2 porcji:
- Śmietanka kremowa 30% - 500 g
- Ksylitol (cukier brzozowy) - 40 g (4 łyżki)
- Rodzynki - 100 g
- Kakao niesłodzone - 20 g (2 łyżki)
- Rum biały - 30 ml (3 łyżki)
- Przyprawy - cynamon, kakao
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- mikser, miska, pucharki
Przepis krok po kroku
- Rodzynki zalej gorącą wodą, odstaw na 20 minut, a następnie odsącz i zalej rumem. Odstaw na 1-2 godziny.
- Śmietankę ubij mikserem z dodatkiem ksylitolu, aż będzie delikatna i puszysta.
- Połowę ubitej śmietanki wymieszaj kakao.
- W pucharku deserowym umieść warstwę rodzynek, następnie ubitej śmietanki, a na wierzch śmietanki z kakao.
- Udekoruj rodzynkami i ulubionymi bakaliami lub miętą.
Komentarz dietetyka
Dzięki wykorzystaniu cukru zamiast ksylitolu deser ma niższą kaloryczność. Przygotowując deser dla dzieci lub kobiet w ciąży, pomiń etap nasączania rodzynek w rumie.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk