Deser rafaello

Opublikowano: 09.07.2025 r.
Mascarpone, biała czekolada i wiórki kokosowe to najważniejsze elementy, które sprawiają, że deser rafaello jest tak wyjątkowy. Te składniki tworzą kremowe, delikatne nadzienie, które idealnie łączy się z chrupiącymi migdałami i biszkoptami. Lekkość śmietanki kremowej i subtelny smak kokosa doskonale harmonizują się, tworząc niebiańsko pyszny deser.
Składniki dla 4 porcji:
- Biszkopty - 50 g
- Migdały - płatki - 80 g
- Mascarpone - 500 g
- Czekolada biała - 100 g
- Śmietanka kremowa 30% - 20 g
- Wiórki kokosowe - 50 g
- Likier kokosowy - 100 ml (dodatek opcjonalny tylko dla osób dorosłych)
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- mikser, miska
Przepis krok po kroku
- Biszkopty pokrusz i wsyp na dno pucharków. Delikatnie skrop likierem kokosowym.
- Na biszkopty wsyp płatki migdałów.
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
- Mascarpone włóż do miseczki i chwilę zmiksuj. Wlej połowę rozpuszczonej czekolady i dokładnie zmiksuj.
- Krem wyłóż na warstwę z płatków migdałowych.
- Pozostałą czekoladę ponownie podgrzej w kąpieli wodnej, dodaj do niej śmietankę i dokładnie wymieszaj.
- Polewą polej krem w pucharkach. Wierzch deseru posyp wiórkami kokosowymi.
- Deser podawaj schłodzony.
Komentarz dietetyka
Wiórki kokosowe znane są ze swoich wielu wartości odżywczych. Zawierają witaminę C oraz E. Znaleźć w nich można również wapń, cynk i fosfor.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk