Deser oreo
Opublikowano: 05.06.2023 r.
Ciasteczka oreo, mascarpone i cukier puder – te trzy składniki to podstawa tego genialnego deseru oreo. Połączenie kremowego mascarpone i intensywnego smaku ciasteczek oreo tworzy niesamowitą harmonię. Ekstrakt waniliowy dodaje subtelnej nuty, a odrobina mleka sprawia, że masa jest jeszcze bardziej kremowa.
Składniki dla 6 porcji:
- Ciasteczka oreo - 150 g
- Mascarpone - 250 g
- Cukier puder - 20 g
- Ekstrakt waniliowy - 5 ml
- Mleko 3,2% - 45 ml
- Ciasteczka oreo - 45 g (do dekoracji)
- Przyprawy - cukier puder
Liczba porcji: 6
Przepis krok po kroku
- Z ciasteczek usuń krem i odłóż do osobnej miski.
- Ciasteczka drobno zblenduj.
- Do kremu z ciasteczek dodaj mascarpone, cukier puder, ekstrakt waniliowy i mleko.
- Wymieszaj masę do całkowitego połączenia składników.
- Przygotuj wysokie szklanki lub pucharki, na dno wyłóż warstwę ciasteczek i układaj naprzemiennie z kremem.
- Wierzch możesz ozdobić bitą śmietaną i ciastkami oreo.
Komentarz dietetyka
Ten deser zawiera wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie powinien gościć zbyt często w naszej diecie.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny