Deser na zimno borówkowo-kokosowy

Opublikowano: 18.07.2025 r.
Borówki, serek waniliowy i mleczko kokosowe tworzą zgrany team w tym pysznym deserze na zimno. Idealne połączenie kremowej konsystencji i orzeźwiającego smaku borówek sprawi, że ten deser stanie się hitem każdego letniego popołudnia.
Składniki dla 2 porcji:
- Borówka amerykańska mrożona - 125 g
- Serek homogenizowany waniliowy - 150 g
- Mleczko kokosowe - 125 ml
- Sok z cytryny - 12 ml
- Cukier - 35 g (do smaku)
- Żelatyna - 10 g
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- blender, salaterka, miska
Przepis krok po kroku
- Borówkę jogurt, mleczko kokosowe, sok z cytryny i cukier zblenduj na gładką masę.
- Żelatynę rozpuść w 50 ml gorącej (ale nie wrzącej) wody. Odstaw do lekkiego ostudzenia.
- Gdy żelatyna będzie chłodna, dodaj do niej 3 łyżki masy borówkowej, wymieszaj i powtórz raz jeszcze.
- Masę z żelatyną wlej do reszty masy i jeszcze raz dokładnie zblenduj (im dłużej blendujesz, tym większą piankę otrzymasz).
- Masę przelej do salaterek lub miseczek.
- Odstaw na całą noc do lodówki.
Komentarz dietetyka
Jeżeli ograniczasz cukier w diecie, warto jest zamienić go na np. syrop z agawy.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości