Deser jogurtowy

Opublikowano: 05.05.2025 r.
Jogurt naturalny, słodkie mango, odrobina cukru i żelatyna - to wszystko, czego potrzebujesz, aby stworzyć pyszny deser jogurtowy. Idealna kombinacja zdrowego jogurtu i egzotycznego mango sprawi, że każdy kęs będzie prawdziwą przyjemnością.
Składniki dla 2 porcji:
- Jogurt naturalny - 600 ml
- Mango - 250 g
- Żelatyna - 16 g
- Cukier - 10 g
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, blender
Przepis krok po kroku
- Żelatynę wymieszaj z dwoma łyżkami zimnej wody i poczekaj do napęcznienia.
- Podgrzej w małym garnku i wymieszaj z jedną łyżką jogurtu oraz cukrem.
- Mango obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Zblenduj w blenderze na mus.
- Płynną żelatynę wymieszaj z jogurtem i mango.
- Deser przelej do szklanek, schładzaj w lodówce przez minimum 40 minut.
Komentarz dietetyka
To opcja, która zawiera sporo cukru, więc nie powinna gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny