Deser bananowy
Opublikowano: 05.10.2022 r.
Mascarpone, jogurt grecki i banany to główne składniki tego przepisu na pyszny deser bananowy. Delikatne połączenie tych smakołyków z chrupiącymi biszkoptami oraz orzeźwiającym sokiem z cytryny tworzy wyjątkową kompozycję smakową. Kremowa konsystencja mascarpone w połączeniu z jogurtem greckim i bananami nadaje temu deserowi niezrównaną lekkość i świeżość.
Składniki dla 6 porcji:
- Mascarpone - 250 g
- Jogurt grecki pełnotłusty - 400 g
- Banan - 300 g (3 średnie sztuki)
- Galaretka - 70 g (bananowa)
- Cukier - 100 g
- Biszkopty - 300 g
- Sok z cytryny - 30 ml
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- mikser, duża miska, czajnik, pucharki
Przepis krok po kroku
- Galaretkę wsyp do miski i zalej wrzątkiem zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia.
- Schłodź w lodówce.
- W misce umieść mascarpone, dodaj jogurt grecki i wymieszaj.
- Dodaj cukier, sok z cytryny i połącz składniki.
- Pucharki wyłóż biszkoptami.
- Wyłóż na nie masę z serka mascarpone i jogurtu.
- Banana obierz ze skórki i pokrój w plastry.
- Ułóż banany na masie i zalej tężejącą galaretką.
- Umieść w lodówce na około 4-5 godzin.
Komentarz dietetyka
Deser bananowy to słodki domowy wyrób zawierający sporą ilość cukru. Deser nie powinien być spożywany przez osoby będące na diecie redukcyjnej. Można go przygotować także w wersji mniej kalorycznej.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny