Demi glace
Opublikowano: 05.05.2022 r.
Kości wołowe, marchewka, seler naciowy, cebula i wytrawne czerwone wino - to kluczowe składniki do przygotowania demi glace. To klasyczny, intensywnie smakowy sos, który wymaga trochę cierpliwości, ale gwarantuje wyjątkowy smak i aromat. Cały proces polega na powolnym gotowaniu składników, by uzyskać esencję pełną głębokiego, mięsnego smaku.
Składniki dla 1 porcji:
- Kości wołowe - 2500 g
- Marchewka - 300 g (2 średnie sztuki)
- Seler korzeniowy - 300 g
- Seler naciowy - 300 g
- Cebula - 300 g (2 średnie sztuki)
- Wino czerwone wytrawne - 750 g (3 szklanki)
- Przyprawy - sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, rozmaryn
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Kości umieść na blasze wyłożonej papierem.
- Obierz marchew i seler, pokrój w mniejsze kawałki i dodaj do kości.
- Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 60 minut.
- Pokrój seler naciowy.
- Czosnek i cebulę przekrój na pół.
- Umieść kości i wszystkie warzywa w garnku.
- Wlej 3 litry wody, dodaj liść laurowy i ziele angielskie.
- Gotuj na wolnym ogniu przez kilka godzin, aż sos odparuje.
- Dolej tą samą ilość wody i gotuj nadal.
- Gotowanie powinno zająć około 48 godzin.
- Do sosu należy zużyć 10-12 litrów wody.
- Dolewać należy ją, gdy poprzednia porcja odparuje.
- Na koniec dodaj do sosu wino, rozmaryn i sól.
- Odparuj i przelej do słoiczków.
Komentarz dietetyka
Demi glace to bardzo dobre źródło naturalnego kolagenu zawartego w kościach, z których przygotowuje się sos. Sos jest niskokaloryczny i świetnie sprawdzi się w diecie osób walczących z nadmierną masą ciała.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny