Delikatny sos grzybowy z suszonych kurek
Opublikowano: 09.04.2021 r.
Masło klarowane, suszone kurki, śmietanka kremowa i cebulka to baza naszego delikatnego sosu grzybowego. Do tego, dla ekstra kremowej konsystencji, dodajemy ser topiony. To kilka prostych składników, które tworzą przepyszny sos idealny dla każdego grzybowego miłośnika.
Składniki dla 6 porcji:
- Masło klarowane - 20 g
- Suszone grzyby - 40 g
- Cebula - 100 g
- Śmietanka kremowa 30% - 100 g
- Ser topiony - 90 g
- Przyprawy - sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- garnek
Przepis krok po kroku
- Suszone kurki włóż do pojemnika i zalej zimną wodą w całości. Wstaw pojemnik do lodówki na całą noc by zmiękły.
- Cebulę drobno pokrój. Usmaż 5 minut na rozgrzanym maśle.
- Dodaj miękkie grzyby. Smaż przez 10 minut.
- Po tym czasie dodaj śmietankę, serek topiony oraz przyprawy. Wymieszaj bardzo dokładnie by serek dobrze się rozpuścił. Gotuj sos około 15 minut aż sos się zredukuje i osiągnie pożądaną konsystencję. W razie potrzeby można dodawać wodę lub bulion.
- Podawaj sos z ulubionymi dodatkami.