Delikatne placuszki marchewkowe
Opublikowano: 07.12.2024 r.
Delikatne placuszki marchewkowe to świetna opcja na naprawdę pożywne śniadanie. Choć są odżywcze i pełne witamin, smakują jak doskonały deser. Zrobisz je w kilka chwil.
Składniki dla 2 porcji:
- Marchewka - 150 g
- Imbir korzeń - 2 g
- Mąka pszenna typ 500 - 150 g
- Proszek do pieczenia - 2 g
- Cynamon - 4 g
- Oliwa z oliwek - 10 ml
- Mleko 2% - 150 ml
- Cukier trzcinowy - 20 g
- Sok z cytryny - 5 ml
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, duża miska
Przepis krok po kroku
- Marchew obierz i zetrzyj na tarce.
- Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki i przyprawy. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dodaj odrobinę mleka.
- Rozgrzej oliwę na patelni.
- Uformuj łyżka placki i smaż je, aż będą rumiane z obu stron.
Komentarz dietetyka
Te placuszki zawierają sporo cukru, jeśli chcesz możesz zamienić go na np. erytrytol, dzięki temu całość będzie miała mniej kalorii i niższy indeks glikemiczny.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny