Delikatna zupa rybna z dorsza z ziemniakami i koperkiem

Opublikowano: 05.05.2021 r.
Dorsz, bulion drobiowy, masło klarowane, marchewka, ziemniaki młode i koperek – oto baza delikatnej zupy rybnej. Dodaj do tego cebulkę i śmietankę kremową, a otrzymasz aromatyczne danie, które rozgrzeje cię w chłodne dni i zaskoczy łagodnym smakiem. Prosty przepis, a efekt naprawdę smakowy!
Składniki dla 6 porcji:
- Dorsz filet - 500 g
- Bulion drobiowy - 1000 g
- Masło klarowane - 20 g
- Cebula - 150 g
- Marchewka - 100 g
- Śmietanka kremowa 30% - 50 g
- Ziemniaki młode - 200 g
- Mąka pszenna typ 500 - 20 g
- Przyprawy - sól, pieprz, kurkuma, sok z cytryny, gałka muszkatołowa, koper
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, garnek, duży garnek
Przepis krok po kroku
- W garnku rozpuść połowę masła. Zagotuj bulion albo wodę w osobnym garnku.
- Marchewkę obierz i pokrój w plastry. Obrane ziemniaki pokrój w większą kostkę. Cebulę obierz i posiekaj w kostkę. Wszystkie warzywa podduś na maśle przez około 7 minut z dodatkiem soli.
- Doda do podduszonych warzyw ugotowany bulion. Gotuj warzywa w bulionie do miękkości - około 30 minut.
- Rybę pokrój w podłużne paski. Drugą połowę masła rozpuść na patelni i kawałki ryby podsmażaj około 5 minut na złoty kolor.
- Zarumienionego dorsza dodaj do zupy. Gotuj zupę przez około 5 minut. Zupa nie powinna wrzeć.
- 3 łyżki zimnej wody połącz z mąką i śmietanką. Musisz wszystko dobrze rozmieszać, żeby nie było grudek.
- Do zupy dodaj mąkę ze śmietanką i wodą. Bardzo dokładnie wymieszaj. Gotuj zupę jeszcze maksymalnie 5 minut. Dopraw.
- Gotową zupę wymiesza z koperkiem.
Komentarz dietetyka
Zupa zagęszczana mąką i śmietanką to sposób gotowania, który jest dosyć kaloryczny. Lepszym wyjściem byłoby pominięcie dodawania mąki lub zastąpienie mąki pszennej mąką pełnoziarnistą.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości