Danie z mięsa mielonego
Opublikowano: 07.04.2022 r.
Mięso mielone wieprzowe, cukinia, pomidory w puszce i ser mozzarella - gotowe, by połączyć te składniki w smaczne i sycące danie. Soczyste mięso, delikatna cukinia, aromatyczny pomidorowy sos i rozpływający się ser tworzą idealną harmonię smaków. Przygotowanie tej potrawy to prawdziwa przyjemność - proste składniki, a efekt zaskakuje!
Składniki dla 10 porcji:
- Ziemniaki późne - 500 g (5 średnich sztuk)
- Cukinia - 500 g (2 średnie sztuki)
- Mięso mielone wieprzowe - 1000 g
- Pomidory w puszce - 800 g (2 małe puszki)
- Olej rzepakowy - 100 ml (niepełne pół szklanki)
- Ser Mozzarella - 300 g
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka ostra, garam masala
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, kuchenka, naczynie żaroodporne
Przepis krok po kroku
- Obierz ziemniaki ze skórki i pokrój w plastry.
- Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno.
- Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.
- Dodaj mięso na patelnie, dopraw solą, pieprzem, garam masala i papryką ostrą i smaż przez 6 minut.
- Wlej pomidory z puszki i duś pod przykryciem przez 20 minut.
- Cukinie pokrój w plastry.
- Dopraw ją solą i pieprzem.
- Na mocno rozgrzanej patelni obsmaż cukinię, aż się lekko zbrązowi.
- Plastry ziemniaków umieść w naczyniu żaroodpornym i przełóż sosem z mięsa mielonego.
- Na wierzch wyłóż warstwę cukinii i sos, następnie ponownie cukinię.
- Na wierzch wyłóż kawałki mozzarelli.
- Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 40 minut.
Komentarz dietetyka
Danie z mięsa mielonego to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Potrawa zawiera dużą ilość błonnika pokarmowego. Jest także dobrym źródłem składników mineralnych oraz witamin także rozpuszczalnych w tłuszczach.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny